Aktinídie - Co jsou to a jak se o ně postarat?

Co jsou aktinídie?

Aktinídie, také známé jako kiwi ovoce, jsou ovocné plody pocházející z Číny, ale jsou pěstované po celém světě kvůli své výživné hodnotě a sladké chuti. Toto ovoce má kulatý nebo oválný tvar s hladkou a tenkou kůží. Uvnitř jsou malá semena a zelené, sladké maso. Aktinídie obsahuje mnoho vitamínů C a K, draslík a vlákninu. Pěstování aktinídie se dnes obvykle dělí na dvě skupiny, odrůdy s hladkou kůží a odrůdy s ochmýřenou kůží. Hladké odrůdy se vyznačují hladkou kůží, která se dá snadno oloupat, jako u kiwi ovoce. Ochrněné odrůdy mají na kůži jemné ochmýření, které se někdy připodobňuje k meruňkám. Bez ohledu na typ odrůdy má aktinídie výbornou chuť a je považována za jednu z nejchutnějších plodin na trhu. Díky své výživné hodnotě a zdravotním výhodám jsou aktinídie vynikající volbou pro ty, kteří chtějí zahrnout do své stravy nejen chutné, ale i zdravé ovoce. Navíc, díky jejich podobnosti s kiwi plody, mohou být aktinídie úspěšně použity jako náhrada za kiwi v mnoha receptech.

Různé druhy aktinídií

Různé druhy aktinídií jsou širokou škálou rostlin, které se řadí do čeledi Actinidiaceae. Mezi nejznámější patří aktinidie čínská (Actinidia chinensis) a aktinidie olomoucká (Actinidia kolomikta), které se nacházejí na trhu s ovocem a jsou často využívány v potravinářském průmyslu. Mezi další populární druhy patří aktinidie argutu (Actinidia arguta) a aktinidie polygamy (Actinidia polygama), které tvoří zajímavé ozdobné keře. Aktinidie jsou velmi zdravé ovoce, které obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Díky tomu jsou stále populárnější a častěji se objevují na stáncích s ovocem. Různé druhy aktinídií se liší tvarem, barvou i chutí a lze je využít při přípravě mnoha jídel, jako jsou například ovocné saláty, džusy, smoothie nebo dezerty. Kromě toho jsou aktinidie vhodnou volbou pro lidi trpící alergií na jiné ovoce, jako například jablka nebo hrušky. Výsadba různých druhů aktinídií je velmi jednoduchá, avšak je důležité dbát na pravidelnou péči, zejména co se týče zálivky a řezu. Pokud se rostliny budou starat správně, rády vám odmění hojnou a kvalitní úrodou, která bude navíc sloužit jako výborný zdroj vitamínů a minerálů.

Pěstování a péče o aktinídie

Pěstování a péče o aktinídie je klíčovým faktorem pro růst rostliny. Aktinídie vyžaduje dobře připravenou půdu, která musí být vlhká a dobře odvodněná. Rostlina potřebuje také dostatek slunce, aby mohla růst a plodit. Některé odrůdy aktinídie mohou být citlivé na mrazy, proto je vhodné je zabalit do izolačního materiálu nebo jiné ochrany. Při pěstování aktinídie je důležité pravidelně ovládat plevel a přihnojovat rostlinu, aby byla silná a zdravá. Aktinídie je také náchylná na různé škůdce a nemoci, jako jsou například mšice a plísně. Je vhodné tyto zdroje kontrolovat a léčit, aby rostlina mohla zůstat zdravá. Při péči o aktinídie, je důležité stříhat a mulčovat rostliny. Mulčování pomáhá udržovat vlhkost půdy a zabraňuje růstu plevelů. Stříhání pomáhá udržovat rostliny v optimální velikosti a tvaru pro co nejlepší sklizeň. Ujistěte se, že máte vhodný nástroj a techniku při stříhání, abyste nepoškodili rostliny.

Jak sklízet a skladovat aktinídie

Při sklizni aktinidií je důležité dodržovat několik zásad. Ovoce by mělo být utrženo až poté, co je plně zralé, jinak nedozrají dále. Ideální doba sklizně je v srpnu až září, kdy aktinidie získají svou charakteristickou chuť. Při sběru aktinidií je nutné dávat pozor na poškození plodů. Tyto plody mají velmi tenkou kůži, která se snadno poškodí a může způsobit, že plody začnou hnit. Proto je důležité plody sbírat opatrně ručně. Poté, co jsou aktinidie skliděny, je nutné je skladovat správným způsobem. Plody by měly být skladovány v chladnicích s teplotou okolo 4°C v suchu a tmy. Při ukládání je nutné snažit se, aby se plody navzájem nedotýkaly, aby nedocházelo k poškození jejich kůže či mezi plody k přenosu chorob. Správně uložené aktinidie mohou vydržet až několik týdnů.

Možnosti použití aktinídií ve stravě

Aktinídie jsou ovocné rostliny, které jsou také známé pod názvem kiwi. Kromě své chutné a osvěžující chuti mají aktinídie také vysokou výživovou hodnotu, což je dělá skvělým doplňkem stravy. Aktinídie jsou bohaté na vitamíny a minerály, jako jsou vitamíny C a E, draslík, hořčík a vápník. Navíc obsahují enzymy, které pomáhají trávit potravu a podporují zdraví trávicího systému. Aktinídie mohou být použity v různých pokrmech, od sladkých až po slané. Můžete je přidat do smoothie, salátů, dezertů, ale také jako přílohu ke grilovanému městu. Na trhu existuje mnoho produktů s obsahem aktinidií, jako jsou džusy, marmelády, granola a energetické tyčinky. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínů a minerálů jsou aktinídie dobrým zdrojem nutrientů pro vegetariány a vegany. Kromě toho mají také příznivý vliv na imunitní systém a kardiovaskulární zdraví. Přidání aktinidií do vaší stravy může pomoci bojovat proti zánětům v těle a snížit riziko vzniku různých chronických onemocnění.

Zdravotní benefity aktinídií

Zdravotní benefity aktinídií jsou velmi rozmanité a zajímavé. Díky vysokému obsahu vitamínu C pomáhají dostat potřebné vitamíny do těla, což podporuje zdraví kostí, imunitního systému i srdce. Dále aktinídie obsahuje velké množství antioxidantů a vlákniny, což celkově přispívá k prevenci rakoviny a dalších nemocí. Aktinídie také obsahuje mnoho minerálů, jako jsou draslík, hořčík nebo železo, které pomáhají udržovat tělo v dobré kondici. Díky tomu, že obsahuje málo kalorií a má vysoký obsah vody a vlákniny, je ideální pro hubnutí a udržení zdravé váhy. Další zdravotní benefity aktinídií jsou zlepšení trávení, snížení hladiny cholesterolu v krvi a podpora zdravého vzhledu pokožky. Protože obsahuje látky podporující tvorbu kolagenu, vlasy a nehty jsou také zdravější a silnější. Celkově by aktinídie měla být součástí každodenní stravy každého, kdo dbá o své zdraví a pohodu.

Časté otázky FAQ

Aktinídie je rostlina s vícero odrůdami, která se pěstuje pro své ovocné plody s vysokým obsahem vitamínu C.
Aktinídie pochází z Asie, ale dnes se pěstuje v celém světě.
Je to popínavá rostlina s listy na dlouhých řapících. Ovoce má kulovitý tvar, slabší dužninu a větší množství drobných semen.
Aktinídie se nejlépe pěstuje na slunném místě s kyselým pH půdy. Vyžaduje dostatek vody a podpory pro rozmach.
Aktinídie obsahuje velké množství vitamínu C, antioxidantů a vlákniny. Nicméně, některé odrůdy mohou obsahovat škodlivé látky, jako je akonitin.
Aktinídie se nejčastěji konzumuje syrová, nebo se z ní vyrábí džus. Také se používá jako ingredience v dezertech a sladkostech.
05.09.2023