Česnek černý - Zdravotní benefity a praktické využití

Česnek černý - Zdravotní benefity a praktické využití Image author: Isabella Mendes

Co je česnek černý

Česnek černý, známý také jako fermentovaný česnek, je tradiční potravina používaná v kuchyni po celém světě. Je to aromatická, silně vonící koření, které se používá k dochucení různých pokrmů. Fermentace česneku zvyšuje jeho výživovou hodnotu a chuť. Výroba česneku černého zahrnuje pečlivý proces, při kterém se česnek nakládá v soli a vinném nebo rýžovém octu. Česnek černý se používá nejen jako koření, ale také jako přírodní lék na mnoho zdravotních problémů. Má antioxidační, protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Léčí také některé kožní infekce, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá při správné funkci srdce. I když je česnek černý obecně považován za bezpečný a zdravý doplněk stravy, je stále důležité konzultovat jeho užívání s lékařem, zejména pokud máte nějaká zdravotní omezení jako například alergie nebo užívání léků.

Zdravotní benefity česneku černého

Zdravotní benefity česneku černého jsou známy již po staletí. Česnek černý obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, vápníku a draslíku. Tyto živiny jsou pro lidské tělo nezbytné a přispívají k normálnímu fungování imunitního systému. Díky silnému antioxidantu alicinu, který se nachází v česneku černém, může pomoci snížit krevní tlak a cholesterol, a tím se snižuje riziko srdečních onemocnění. Česnek černý také může pomoci při léčbě respiračních onemocnění, jako je astma, bronchitida a rýma. Zdravotní benefity česneku černého jsou známé i pro své antivirové a antibakteriální účinky. Česnek černý může pomoci při prevenci a léčbě infekcí v těle, jako jsou například nachlazení a chřipka. Navíc je česnek černý široce používán pro své protirakovinné účinky, které způsobují, že mnoho lidí o něm hovoří jako o přírodním léku proti rakovině.

Podpora imunitního systému

Podpora imunitního systému je klíčovým prvkem pro udržení zdravého těla, a česnek černý může být skvělým prostředkem pro posílení imunity. Česnek černý obsahuje silný antioxidant aminokyselinu S-allylom-cystein, které mohou napomoci k boji s volnými radikály a v posílení imunitního systému. Dále také obsahuje vitamín C a B6, které pomáhají udržovat zdravou krevní plazmu a lymfatický systém. Díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem, může česnek černý pomoct při prevenci infekcí bakteriemi, viry a houbami. Mnoho studií také ukázaly, že užívání česneku černého může pomoci snížit vysoký krevní tlak a cholesterol, což také může přispět k posílení imunitního systému. Existuje mnoho způsobů, jak začlenit česnek černý do svého jídelníčku, jako například přidání naklíčeného česnekového oleje do salátových dresinků, nebo jemně nakrájeného česneku do vašich oblíbených jídel. Pokud se rozhodnete užívat česnek černý ve formě doplňků, nezapomeňte konzultovat se svým lékařem, zejména pokud vaše tělo trpí přecitlivělostí na některé složky.

Snížení hladiny cholesterolu v krvi

Konkrétní studie prokázaly, že konzumace česneku černého může snížit hladinu cholesterolu v krvi. To je důležité pro udržení zdravého srdce a prevenci srdečních chorob. Česnek černý obsahuje alicin, který se ukázal jako účinný při snižování hladiny cholesterolu. Doporučuje se konzumovat čerstvý česnek černý nebo doplňky stravy s obsahem česneku černého. Pro snížení hladiny cholesterolu v krvi a udržení zdraví srdce je důležité také dodržovat zdravou a vyváženou stravu a pravidelně cvičit. Kromě toho může pomoci také snížení konzumace potravin s vysokým obsahem nasycených a trans-tuků. Pokud máte vysokou hladinu cholesterolu, je důležité konzultovat se se svým lékařem, který Vám může doporučit vhodné léky nebo další kroky k snížení hladiny cholesterolu. Navzdory tomu, že česnek černý může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi, neměli byste ho považovat za univerzální lék na všechny zdravotní problémy. Pokud trpíte nějakým onemocněním, měli byste se poradit se svým lékařem, zda je česnek černý pro Vás vhodný, a zda neexistuje riziko interakce s jinými léky.

Praktické využití česneku černého v kuchyni

Česnek černý je velmi oblíbenou kořenící bylinkou, která se v kuchyni používá již několik století. Jednou z možností, jak česnek černý upotřebit, je jeho použití při pečení. Česnek černý dodá chlebu výraznou chuť a vynikající aroma. Tento koření se může také vynikajícě hodit do omáček, marinád či salátů. Dalším způsobem, jak lze česnek černý v kuchyni využít, je jeho použití při vaření. Česnek černý dokáže přidat do pokrmů výraznou chuť, která je velmi populární. Zvlášť se hodí do pokrmů z masa, těstovin či rýže. Česnek černý se také často používá do pokrmů z různých kuchyní po celém světě, jako například do italské nebo asijské kuchyně. V neposlední řadě, česnek černý se v kuchyni může použít i jako koření do různých druhů omáček či dipů. Například, česneková pomazánka je jedním z nejpopulárnějších receptů, v němž se používá právě česnek černý. Tento druh česneku se také používá při výrobě různých druhů kořenících směsí, které najdou uplatnění u řady různých druhů pokrmů, například v asijské nebo středomořské kuchyni.

Rizika spojená s konzumací příliš velkého množství česneku černého

Přestože česnek černý má mnoho zdravotních výhod a láká mnoho lidí jako potravina i lék, existuje riziko, které je spojeno s jeho přemírou. Jednou z největších obav je potencionální poškození trávicího traktu. Příliš velké množství česneku může způsobit podráždění žaludeční sliznice a způsobit nevolnost, zvracení a průjem. Dalším rizikem při přemíře konzumace česneku je jeho vliv na krevní tlak. Česnek černý je schopen snižovat krevní tlak, což je pro mnoho lidí velmi prospěšné. Avšak lidé, kteří užívají léky na snížení krevního tlaku, by měli být opatrní, pokud konzumují příliš velké množství česneku. To může vést ke snížení krevního tlaku až na nebezpečně nízké úrovně. Přestože jsou přímé zdravotní rizika spojená s přemírou konzumace česneku černého poměrně malá, je stále důležité být opatrný a konzumovat ho v mírném množství. Pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte jakékoli léky, měli byste se nejprve poradit se svým lékařem, zda je bezpečné konzumovat větší množství česneku.

Časté otázky FAQ

Černý česnek a bílý česnek jsou oba plně zralé hlízy běžného česneku, ale jsou zpracovány různým způsobem. Černý česnek je kvašením a fermentací bílého česneku, což má za následek tmavší barvu, měkčí texturu a mírně sladkou chuť.
Černý česnek je kvašenou a fermentovanou verzí bílého česneku. Proces fermentace nejen změní vzhled a chuť česneku, ale také zvyšuje jeho antioxidantové a protizánětlivé vlastnosti.
Existuje několik způsobů, jak připravit černý česnek doma, ale nejčastější metoda zahrnuje několikatýdenní kvašení bílého česneku při nízké teplotě a zvlhčování. Pokud si nechcete lámat hlavu s domácí přípravou, můžete černý česnek zakoupit hotový.
Černý česnek obsahuje vyšší množství antioxidantů, aminokyselin a flavonoidů než bílý česnek. Tyto látky mohou pomoci snižovat krevní tlak, cholesterol a riziko srdečních chorob. Také podporuje imunitní a hormonální systém.
Černý česnek se dočkává čím dál větší obliby a snadno jej zakoupíte v specializovaných obchodech s potravinami, zdravé výživy, hypermarketech a e-shopech.
Dobře skladovaný a zabalený černý česnek vydrží v suchu a temnu až několik měsíců. Po otevření obalu by měl být uložený v chladničce a spotřebován do 2-3 týdnů.
28.08.2023