Jaký je zdravotní přínos pití Matcha čaje?

Co je to Matcha čaj?

Matcha je japonský zelený čaj zjemňující chuť a poskytující překvapivé zdravotní výhody. Tento čaj vyniká intenzivní zelenou barvou, protože se při jeho výrobě používají celé listy čajovníku, které jsou jemně mlety na prášek. Tento prášek se poté smíchává s horkou vodou nebo mlékem, aby vznikla lahodná a zdravá nápojová alternativa. Díky svému bohatému obsahu antioxidačních látek, vitamínů a minerálů je matcha čaj považován za superpotravinu. Jeho kofeinový obsah je nižší než u běžné kávy, ale v kombinaci s aminokyselinou L-theaninem vede ke zvýšení energie, posílení koncentrace a zlepšení nálady. Navíc může pomoci snížit krevní tlak, podpořit imunitní systém a zlepšit metabolismus. Čajový obřad s matcha čajem je v Japonsku provozován již více než tisíc let a dodnes zůstává velmi důležitou součástí tamní kultury. V posledních letech si však tuto nápojovou alternativu oblíbili také lidé po celém světě. Pokud hledáte zdravou a lahodnou alternativu k běžnému kávovému nebo čajovému rituálu, určitě byste měli vyzkoušet matcha čaj.

Jaké jsou zdravotní přínosy pití Matcha čaje?

Matcha čaj je velmi oblíbený pro své bohaté nutriční složení a zdravotní přínosy. Obsahuje mnoho antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před poškozením způsobeným volnými radikály. Dále obsahuje kofein, který může zlepšit koncentraci a zvýšit energii, ale zároveň nezpůsobuje nervozitu jako káva. Pití matcha čaje může také podporovat zdraví srdce a cév díky obsahu katechinů, což jsou antioxidanty, které mohou snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak. Dále má matcha čaj protizánětlivé, antivirové a antikarcinogenní vlastnosti, což znamená, že může pomáhat předcházet vzniku rakoviny a dalších zdravotních problémů. Není těžké vidět, proč je matcha čaj tolik oblíbený pro své zdravotní přínosy. Díky svému silnému nutričnímu složení a obsahu antioxidantů může mít pozitivní vliv na zdraví srdce, snižovat hladinu cholesterolu a podporovat imunitní systém. Stručně řečeno, je to mimořádně zdravý nápoj, který by měl být součástí každodenního jídelníčku.

Vysoký obsah antioxidantů

Vysoký obsah antioxidantů je jednou z hlavních vlastností matcha, což ji dělá vynikajícím zdrojem pro boj proti volným radikálům v těle. Tento přírodní antioxidant má schopnost eliminovat škodlivé molekuly, které jsou zodpovědné za stárnutí a vývoj chronických onemocnění. Matcha je bohatá na látky jako je epigalokatechin-3-galát (EGCG), který je silným antioxidantem schopným chránit tělo před volnými radikály, které mohou poškodit buňky a DNA. Užívání matcha může také pomoci při prevenci nebo léčbě onemocnění, jako jsou srdeční choroby, diabetes nebo rakovina. Díky vysokému obsahu antioxidantů může pravidelné užívání matcha pomoci s obnovením pokožky, zlepšením imunitního systému a snížením stresu. Antioxidanty také podporují zdravou funkci jater a snižují riziko otoků. Proto není divu, že matcha dnes patří mezi nejoblíbenější superpotraviny na světě. Další výhodou vysokého obsahu antioxidantů v matcha je podpora mozku a zlepšení kognitivních funkcí. Epigalokatechin-3-galát (EGCG) dokáže ochránit mozkomíšní tekutinu a zlepšit kognitivní výkon. Je tedy vhodná nejen pro ty, kdo chtějí omladit svou pleť, ale také pro ty, kdo chtějí zlepšit své myšlení a koncentraci.

Podpora metabolismu

Podpora metabolismu je velmi důležitým aspektem pro zdraví našeho těla a díky Matcha prášku můžete podpořit svůj metabolismus přirozenou cestou. Obsahuje totiž látky, jako je kofein a katechin, které spolu úzce souvisí s podporou zdravého metabolismu. Kofein dokáže zabránit ukládání tuků v těle a naopak podporuje jejich spalování, čímž může pomoci k redukci tělesné hmotnosti. Matcha dále podporuje metabolismus tím, že obsahuje množství antioxidantů. Ty pomáhají odbourávat toxiny, které se hromadí v těle a zpomaluji metabolismus. Díky vysokému obsahu antioxidantů může Matcha pomoci k regeneraci buněk a tím zlepšit celkové fungování organismu. Jak již bylo zmíněno, Matcha je bohatá na katechiny. Tyto látky se podílejí na podpoře imunitního systému a zlepšení metabolismu. Studie dokazují, že katechiny mohou pomoci k zvýšení oxidace tuků, což vede k redukci váhy a podpoře zdravého metabolismu. Díky těmto vlastnostem se Matcha právem řadí mezi superpotraviny a stává se oblíbenou volbou pro ty, kteří se snaží žít zdravým způsobem života.

Lepší koncentrace a uklidnění mysli

Lepší koncentrace a uklidnění mysli jsou jedny z mnoha přínosů, které Matcha čaj nabízí. Díky obsahu L-theaninu, který zvyšuje hladinu alfa-vln v mozku, se čaj stal oblíbenou volbou pro ty, kteří potřebují zlepšit své výkonnosti a soustředění. Studie ukázaly, že L-theanin také napomáhá k uklidnění mysli a snižování stresu. Pokud se obáváte, že kofein v Matcha čaji může vést k nervozitě a nespavosti, nemusíte mít obavy. Díky společnému výskytu L-theaninu a kofeinu se čaj stává unikátním nápojem, který poskytuje stimulaci a současně pomáhá uklidnit mysl. Výsledkem je jedinečné a trvalejší vypnutí, které vás bude provázet po celý den. Zlepšení koncentrace a uklidnění mysli nejsou jedinými benefity, které Matcha může nabídnout. V dalších částech se podíváme na další pozitivní účinky, které má tento nápoj na vaše zdraví a pohodu.

Jak správně připravit Matcha čaj

Jak správně připravit Matcha čaj je důležitá otázka pro každého, kdo si chce vychutnat všechny výhody této tradiční japonské speciality. Prvním krokem je získat kvalitní Matcha prášek a nenechat se zmást cenou. Poté je důležité mít správné vybavení jako je bambusová šlehací metla a čajová mísa. Před přípravou je třeba si dobře umýt ruce a meteriál, aby se do čaje nedostaly nechtěné bakterie. Pro základní přípravu Matcha čaje je třeba nasytit šlehací metlu horkou vodou a poté ji osušit. Do čajové mísy se nasype jedna až dvě lžičky Matcha prášku a pomalu se přidá horká voda. Poté následuje intenzivní šlehání, dokud nevznikne jemná pěna. Jakmile je pěna vytvořena, je Matcha čaj hotový a lze si ho vychutnat. Pamatujte si, že jak správně připravit Matcha čaj je umění, které se učí a ne každá šálek je stejný. Pokud si chcete vychutnat ty pravé chute a vůně, bude třeba se naučit správnou techniku a najít správnou dávku čaje a vody. S trochou cviku se však můžete stát skvělým baristou Matcha čajů a své návštěvy ohromit skvělým nápojem plným zdraví a vitality.

Časté otázky FAQ

Matcha a klasický zelený čaj pocházejí z téhož čaje - Camellia sinensis. Avšak na rozdíl od klasického zeleného čaje se matcha zpracovává jiným způsobem a obsahuje více antioxidantů a kofeinu.
Tradiční způsob přípravy matchy spočívá v míchání vodou bez přidání mléka. Nicméně, dnes se dá najít mnoho receptů s matchou, které zahrnují také mléko.
Matcha může pomoci s redukcí váhy v kombinaci s aktivním životním stylem a vyváženou stravou. Zvyšuje metabolismus, pomáhá redukovat cholesterol a zlepšuje trávení.
Existuje mnoho receptů, jak matchu použít na přípravu nápojů, snídaní či dezertů. Některé populární recepty jsou matcha latte, smoothie s matchou, matcha koktejly či matcha kuličky.
Matchu by měly v těhotenství a kojení vynechat hlavně ženy, které mají problémy s vysokým krevním tlakem, anémií nebo oslabenou ledvinovou funkci. Dětem by se matcha neměla podávat kvůli obsahu kofeinu.
Nejkvalitnější matchu poznáte podle světle zelené barvy a jemné chuti. Pokud si chcete být jistí, že kupujete kvalitní matchu, obraťte se na specializovaný obchod nebo e-shop.
30.09.2023