Jujube – Vítejte vůně, chuti a zdraví na jednom místě!

Co je to jujuba?

Jujuba je ovocný strom původem z Asie, který se odlišuje svými kulatými, červenohnědými plody. Plody mají sladkou chuť, a proto se často používají jako ingredience do různých druhů sladkostí. Jujuba je také často označována jako "čínské datle", i když se jedná o zcela odlišnou rostlinu. Jujuba přichází z čeledi Rhamnaceae a je tradičně v Číně pěstována až po dva tisíce let. Dnes se kultivuje po celém světě s cílem využít jejích ovocných plodů. Jujuba je ceněna zejména pro své přínosy pro lidské zdraví, například pro zlepšení trávení a posílení imunitního systému. Celý strom jujuba se využívá, od plodů až po kůru a kořeny. Plody jsou oblíbeným ingrediencí nejen v tradiční čínské medicíně, ale také ve světové kosmetice. V Asii se používá k přípravě nápojů a pokrmů, zejména v kombinaci s různými druhy masa.

Historie jujubovníku

Pěstování jujubovníku se datuje již od doby před více než 4000 lety v Číně. Jujuba je rostlina, která je velmi odolná vůči suchu a nedostatku vody, což ji činí ideálním druhem pro pěstování v suchých klimatických podmínkách. V posledních letech se tato rostlina rozšířila do dalších zemí, včetně Evropy a Severní Ameriky, kde se stává stále populárnější. Historie jujubovníku se váže k mnoha legendám a příběhům, což ukazuje, jak důležitou roli hrál v životech Číňanů v průběhu staletí. Původně byly jujubovníky pěstovány jako okrasné dřeviny, ale brzy byly objeveny i jejich léčivé účinky. Jujuba se stala součástí tradiční čínské medicíny a byla využívána k řešení řady zdravotních problémů, jako je například nespavost, kašel nebo bolesti hlavy. V Číně se jujubovníky staly tak důležitými, že v roce 2009 byl vyhlášen festival v jejich poctě. Tento festival se koná každý rok v říjnu, kdy jsou všechny oblasti, kde se jujuby pěstují, oslavovány a nabízejí se zde různé druhy jujubových produktů, jako jsou koláče, likéry nebo dokonce deodoranty.

Zdravotní přínosy jujub

Jujuby byly dlouho používány pro své zdravotní přínosy. Tyto plody jsou bohaté na vitamíny a minerály, které jsou důležité pro správnou funkci těla. Jujuby jsou také známé pro své léčebné účinky na různé zdravotní problémy. Jujuby jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle a snižují riziko vzniku chronických onemocnění, jako je rakovina a Alzheimerova choroba. Tyto plody také podporují zdraví srdce a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Jujuby jsou také dobré pro regulaci hladiny cukru v krvi a podporu zdravého trávení. Tyto plody mají také antibakteriální vlastnosti a pomáhají posilovat imunitní systém. Tyto zdravotní přínosy jsou důvodem proč jujuby jsou populární součástí tradiční čínské medicíny.

Jak se jujuba používá?

Jujuba, rostlina, která se hojně používá v tradiční čínské medicíně, má mnohostranné užití. Jak se jujuba používá? Nejčastější způsob použití jujuby je konzumace ovoce a semínek. Ovoce, které má sladkou chuť a částečně křupavou konzistenci, se spotřebovává přímo nebo se přidává do různých pokrmů a nápojů, jako jsou džusy, čaj, kompoty a víno. Kromě toho se jujuba používá jako ingredience při přípravě tradiční čínské medicíny, kterou se již více než 2 000 let zabývají lékaři. Ovoce a semena jujuby jsou považována za přírodní tonikum a jsou používána k podpoře zdraví jater, srdce a krevního oběhu. Mnoho lidí také používá přípravky s jujubou k řešení problémů s trávením a úzkostí. V posledních letech se také objevují kosmetické výrobky s jujubou, jako jsou masky a krémy. Z toho důvodu se jujuba stává stále populárnější nejenom v Číně, ale i v dalších částech světa. Pokud přemýšlíte o tom, jak se jujuba používá, existuje mnoho způsobů, jak využít její prospěšné účinky.

Jujub v kuchyni

Již dávno jsou japonské sušenky Jujub synonymem pro chuťové zážitky a přírodní léčbu. Tyto malé ovocné plody se staly oblíbenými pochoutkami po celém světě, a to nejen pro jejich vynikající chuť, ale i pro přínosy, které přinášejí pro zdraví. V kuchyni se Jujub používají na mnoho způsobů. Mohou být konzumovány syrové, sušené, vařené nebo přidány do různých pokrmů, aby dodaly chuť a vůni. Jsou také běžně používány v tradiční čínské medicíně jako prostředek k zlepšení trávení, posílení imunitního systému a ke zklidnění žaludku. Jujub obsahují mnoho živin, včetně vitamínů A a C, železa a antioxidantů. Díky svým vlastnostem mohou pomoci snižovat krevní tlak, regulovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat funkci jater. Tyto malé plody jsou také bohatým zdrojem vlákniny, která podporuje trávení, posiluje imunitní systém a zlepšuje celkové zdraví. V zahraničí se Jujub setkávají i s dalšími zajímavými využitími. Jsou například používány jako aroma při výrobě kosmetických výrobků, také v aromaterapii a dalších zdravotnických postupech. Pokud chcete zažít nejen vynikající chuťové zážitky, ale i zlepšení celkového zdraví, měli byste určitě zařadit Jujub do svého jídelníčku.

Kde koupit jujubu

Když se rozhodnete jíst jujubu, může být složité zjistit, kde ji koupit v České republice. Naštěstí existují některé možnosti. Můžete si zakoupit čerstvé jujuby v některých specializovaných prodejnách s exotickým ovocem nebo v zahraničních potravinách. Jujuby také mohou být k mání v některých online obchodech, které nabízejí exotické ovoce, a to buďto čerstvé, nebo sušené. Sušené jujuby mohou být snadno nalezeny v obchodech s přírodními potravinami a lékárnách. Tyto jujuby jsou obvykle uvedeny jako čínské datle. Pokud si nejste jisti, jestli si můžete sušené jujuby koupit v obchodě poblíž svého bydliště, můžete zkusit hledat online prodejce exotického ovoce. Jujuby jsou na světě stále ještě velmi neznámé ovoce. Pokud si nejste jisti, kde jujuby koupit, můžete se zeptat v hostincích s asian ovlivněným jídlem, protože by je tam mohli mít jako součást tradičního jídla. Je také možné zakoupit jujuby ve specializovaných obchodech s exotickým ovocem, které se nacházejí většinou jen v okolí větších měst.

Časté otázky FAQ

V této zemi patří Jujube mezi ovocné plody, které jsou obecně používány v tradiční medicíně pro mnoho různých potíží.
Jujube může pomoci s detoxikací těla, chránit játra a zlepšit funkci mozku. Dále pomáhá snižovat stres a úzkost, zlepšuje kvalitu spánku, snižuje krevní tlak a cukr. A to je jen několik z jeho mnoha benefic.
Můžete konzumovat Jujube samotné jako snack, nebo přidat do smoothie nebo yogurtu. Je také možné je přidat do vašich oblíbených jídel jako koření.
Většina lidí může konzumovat Jujube bez vedlejších účinků. Nicméně, někteří lidé mohou mít alergické reakce, proto stojí za to zkonzultovat lékaře, jestli je pro Vás konzumace Jujube bezpečná.
Může. Pokud užíváte nějaké léky, nebo doplňky stravy, měli byste se poradit s lékařem, jestli je bezpečné konzumovat Jujube současně s Vašimi současnými léky nebo doplňky stravy.
Někteří lidé s určitými zdravotními potížemi by měli konzumaci Jujube omezit nebo se jí zcela vyhnout. Některé z těchto zdravotních potíží zahrnují diabetiky a osoby s nízkým cukrem v krvi. Měli byste se poradit se svým lékařem, jestli je pro Vás konzumace Jujube bezpečná.
27.07.2023