Kurkuma - Vše, co musíte vědět

Co je kurkuma a jak se používá?

Kurkuma, také známá jako indický šafrán nebo křenový prášek, je koření, které se využívá především v asijské a indické kuchyni. Kurkuma je obvykle používána jako přísada do kořenících směsí, na zbarvení rýže nebo pro dochucení drůbeže a masa. Má velmi intenzivní žlutou barvu a jemné aroma. Kurkuma má také mnoho zdravotních výhod. Je bohatá na antioxidanty a protizánětlivé látky a je využívána jako přírodní lék na trávicí potíže, problémy s játry a artritidu. Kurkuma obsahuje také látku kurkumin, která se spojuje se snížením rizika vzniku některých typů rakoviny. Používání kurkumy je velmi snadné. Můžete jí jednoduše přidat do vašich oblíbených jídel, zvláště pokud připravujete asijskou nebo indickou kuchyni. Kurkuma se také snadno mísí s rýží, quinoou nebo do omáček a polévek pro přidání barvy a dalších výhod pro vaše zdraví.

Historie kurkumy

Historie kurkumy sa odohráva v južnej Ázii, kde sa táto rastlina využívala už tisíce rokov. Kurkuma bola používaná nielen na kulinárske účely v ázijskej a indických kuchyni, ale aj ako tradičná medicína. V starovekom hinduistickom sajtre Ayurveda sa kurkuma používala na liečbu rôznych zdravotných problémov, ako sú zápaly, infekcie alebo tráviace ťažkosti. V ďalších storočiach sa kurkuma stala populárnou aj v tradičnej čínskej medicíne, kde sa používala na liečbu artritídy a iných zápalových ochorení. V stredoveku sa kurkuma stala obľúbenou nielen na Východe, ale aj v Európe, kde sa využívala ako farbivo a aromatizér. Dnes je kurkuma jednou z najviac študovaných rastlín z hľadiska jej anti-karcinogénnych, protizápalových a antioxidantových vlastností. Väčšina kurkumy sa stále pestuje v Ázii, najmä v Indii, Thajsku a Indonézii. Je to trvalka so stonkami, ktoré dorastajú do výšky asi 1 metre a majú tmavozelené lístie a žlté kvety. Koreň kurkumy sa používa na produkciu práškového korenia a olejov, ktoré sa využívajú ako zložka kari a iných ázijských korenín.

Zdravotní přínosy kurkumy

Zdravotní přínosy kurkumy jsou významné a mnohostranné. Kurkuma obsahuje mnoho bioaktivních látek, například kurkumin a další polyfenoly, které mají protizánětlivé, antioxidační a protirakovinné účinky. Tyto vlastnosti kurkumy z ní dělají nenahraditelnou součást moderního zdravého životního stylu. Kurkuma také obsahuje curcumoidy, které podporují mozkovou funkci a zlepšují náladu. Kurkumin působí proti stresu, snižuje hladinu kortizolu v těle a pomáhá tak předcházet deprese a úzkosti. Kurkuma také podporuje zdraví srdce a cév, snižuje hladinu krevního tlaku a zlepšuje kardiovaskulární zdraví. Dalším přínosem kurkumy je, že podporuje trávení a zlepšuje funkci jater. Obsahující curcuminy mohou pomoci tělu detoxikovat a snižovat hladinu cholesterolu v těle. Kurkuma je často užívána jako přírodní lék na bolesti kloubů a záněty, a je také účinným prostředkem pro péči o pleť.

Jak si vybrat a skladovat kurkumu

Kurkuma, také nazývaná indický šafrán, je oblíbené koření, které se používá v mnoha kuchyních po celém světě. Jak si však správně vybrat a skladovat kurkumu, aby byla co nejkvalitnější? Při nákupu kurkumy se ujistěte, že kupujete skutečnou kurkumu a ne směs s jinými kořením. Kurkumový prášek by měl mít světle žlutou až oranžovou barvu a intenzivní vůni. Pokud je barva matná nebo vůně slabá, může to znamenat, že je koření staré a ztratilo svou chuť a vůni. Aby se prodloužila životnost kurkumy, měla by být skladována v suchém a temném prostředí. Vhodným místem je například špajz nebo spíž. Pokud kurkumový prášek přijdete do styku s vlhkostí, může se stát tvrdým a hrudkovitým. Pro zachování její vůně a chuti se doporučuje skladovat kurkumu v hermeticky uzavřené nádobě. Závěrem připomeňme, že kurkuma má mnoho zdravotních přínosů a může být skvělou přísadou do mnoha jídel. Pokud si zakoupíte kvalitní koření a správně jej skladujete, můžete si být jisti, že vaše kurkuma bude poskytovat nejen vynikající chuť, ale i pozitivní vliv na vaše zdraví.

Recepty s kurkumou

Recepty s kurkumou nejsou jen chutné, ale i zdravé. Kurkuma má vynikající protizánětlivé a antioxidantní vlastnosti. Existuje mnoho různých receptů s kurkumou, které můžete vyzkoušet. Některé z nich jsou velmi snadné a rychlé na přípravu, zatímco jiné jsou složitější a zahrnují více ingrediencí. Jedním z nejoblíbenějších receptů s kurkumou je kurkuma latte. Tento lahodný horký nápoj lze snadno připravit smícháním kurkumy, koření a mléka. Dalším populárním receptem s kurkumou je indická korma, která se skládá z masa, zeleniny, koření a kokosového mléka. Tento recept je trochu složitější, ale stojí za to. Existuje také mnoho dalších receptů, jako jsou přidání kurkumy do omáček na těstoviny, salátů nebo pokrmů z rýže. Kurkuma také může být přidána do smoothie nebo džusů pro zvýšení nutriční hodnoty. Kurkuma je skvělým způsobem, jak přidat do vaší stravy více zdraví a chuti.

Závěrem

Závěrem lze říci, že kurkuma se stala velmi oblíbenou rostlinou v posledních letech. Její užitečné účinky jsou stále více zkoumány a objevovány, což by mohlo vést ke vzniku nových produktů v oblasti medicíny a kosmetiky. Kurkuma je také výborným doplňkem do stravy, jelikož obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které podporují zdravou funkci organismu. Nicméně, přestože kurkuma je v mnoha ohledech prospěšná, je také důležité ctít doporučené dávkování. Příliš vysoká konzumace kurkumy může mít negativní dopady na zdraví, jelikož má silné antioxidanty a může mít vliv na účinnost některých léků. Proto je vždy nejlepší konzultovat s lékařem před zvýšením příjmu kurkumy. Závěrem je tedy třeba říci, že kurkuma je výbornou rostlinou s mnoha zdravotními přínosy. Pokud se chcete pokusit vylepšit své zdraví přirozenou cestou, mohla by být kurkuma pro vás tou správnou volbou. Nicméně, stejně jako s jakýmkoliv doplňkem stravy, je důležité konzultovat změny s lékařem a nezapomínat na přiměřenost.

Časté otázky FAQ

Kurkuma je koření, které se používá ve východní kuchyni. Obsahuje sloučeninu kurkumin, která má řadu zdravotních benefií.
Mezi hlavní výhody kurkumy patří její antioxidační a protizánětlivé účinky, podpora trávicího traktu, podpora zdraví mozku a srdce a prevence rakoviny.
Ano, kurkuma má protizánětlivé účinky a může pomoci zmírnit bolesti a záněty spojené s artritidou.
Nejlepší formou kurkumy pro zdravotní účely je organická kurkuma v prášku.
Kurkumu lze použít jako koření při přípravě různých pokrmů, jako je například kari. Je také možné přidat ji do smoothií a míchat s kokosovým mlékem.
Při používání kurkumy jako koření není možné přijmout příliš mnoho. Při užívání doplňků stravy by se měly dodržovat dávkování uvedená na obale.
07.09.2023