Vše, co byste měli vědět o lecitinu

Co je to lecitin?

Lecitin (anglicky lecithin) je organická chemická sloučenina, která se vyskytuje přirozeně v rostlinách i živočiších. Tento přírodní fosfolipid má významné nutriční a zdravotní vlastnosti. Lecitin se nejčastěji získává ze sóji, avšak také se vyskytuje například v žloutku vajec nebo arašídech. Lecitin je nezbytnou součástí buněčné membrány a umožňuje tak správné fungování buňky. Také má vliv na metabolismus tuků, podporuje tvorbu nervových buněk a podílí se na detoxikaci jater. Navíc lecitin může působit jako emulgátor, který umožňuje smísení vody a olejů, a díky tomu je často využíván v potravinářském průmyslu. Doporučená denní dávka lecitinu se pohybuje mezi 500 až 1 200 mg. Lecitin se může užívat v různých formách, jako tablety, kapky nebo prášek. Při jeho užívání byste měli dbát na adekvátní příjem tekutin a dodržovat doporučené dávkování.

Jaký je účel lecitinu?

Lecitin je organická sloučenina, která se nachází v našich mozku, játrech a svalových buňkách. Jelikož je lecitin složkou buněčných membrán, pomáhá udržovat správnou funkci buněk a ochraňuje je před poškozením. Účelem lecitinu je také snížit hladinu cholesterolu v krvi, což snižuje riziko srdečních onemocnění. Lecitin je velmi užitečný při hubnutí. Zvyšuje metabolismus a podporuje trávení, což zvyšuje spalování kalorií a snižuje hlad. Lecitin také zlepšuje funkci jater a ledvin, které jsou klíčové orgány pro detoxikaci a odstraňování škodlivých látek z těla. Díky svému složení je lecitin také výborný pro zlepšení kognitivních funkcí. Pomáhá udržovat a zlepšovat paměť, koncentraci a schopnost učení. Lecitin také chrání náš nervový systém a zlepšuje celkovou kvalitu spánku.

Doporučené denní dávky lecitinu

Lecitin je v současné době stále výrazněji preferován pro své pozitivní vlastnosti, které přispívají k udržení dobrého zdraví. Doporučené denní dávky lecitinu se liší v závislosti na věku, pohlaví a stavu zdraví člověka. Pro dospělého člověka je doporučená denní dávka lecitinu od 3000 do 5000 mg, ale úroveň doporučené denní dávky může být u každého člověka odlišná. U lidí starších 50 let jsou doporučené denní dávky lecitinu vyšší, protože dochází k přirozenému snížení hladiny lecitinu v těle, a to zhruba o 30 %. Doporučená denní dávka u lidí v tomto věku je od 6000 do 8000 mg. V případě, že člověk trpí nějakým onemocněním, nebo mu byla diagnostikována nějaká nemoc, může se doporučená denní dávka lišit, a proto je vždy vhodné konzultovat s odborníkem. Celkově platí, že lecitin má pro lidské tělo řadu pozitivních vlivů, a proto by měl být součástí stravy každého člověka. Pokud se však rozhodnete nadměrně překročit doporučené denní dávky lecitinu, můžete riskovat negativní účinky a alergické reakce.

Potraviny, které obsahují lecitin

Potraviny, které obsahují lecitin, jsou bohatým zdrojem tohoto důležitého živinového prvku. Mezi potraviny, které obsahují lecitin, patří například sójové boby, vajíčka, krupice a arašídy. Sójové boby jsou nejbohatším zdrojem lecitinu a jsou také velmi výživné, protože obsahují velké množství bílkovin. Vajíčka jsou dalším zdrojem lecitinu a jsou také bohaté na mnoho dalších živin. Krupice je další potravina bohatá na lecitin a mnoho lidí ji používá jako součást svého jídelníčku, protože je také velmi bohatá na minerály a vitamíny. Arašídy jsou dalším výborným zdrojem lecitinu a obsahují také mnoho dalších živin, jako jsou tuky, bílkoviny a vláknina. Tyto potraviny jsou vynikajícím zdrojem lecitinu pro ty, kteří chtějí zlepšit své zdraví a zvýšit svou kondici.

Lecitin jako pomocník při hubnutí

Lecitin může být skutečně užitečný, když se snažíte zhubnout. Pomáhá totiž regulovat metabolismus, což znamená, že se spaluje více tuků a energie se využívá efektivněji. Lecitin je také vynikajícím pomocníkem při detoxikaci těla, což vám pomůže zlepšit stav pokožky a celkově se budete cítit lépe. Kromě toho může lecitin pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi a omezit riziko srdečních onemocnění. Je také známo, že lecitin snižuje hladinu cukru v krvi, což je velmi důležité pro lidi, kteří trpí diabetem nebo mají sklon k jeho výskytu. Celkově lze říci, že lecitin je pro hubnutí a zdraví těla velmi prospěšný, a proto by neměl chybět v žádné zdravé stravě.

Potenciální rizika spojená s nadměrným užíváním lecitinu

Nadměrné užívání lecitinu může mít několik potenciálních rizik spojených s jeho použitím. Jedním z nich je možné zvýšení hladiny homocysteinu v krvi, což může vést ke zvýšenému riziku srdečních chorob. Dalším rizikem je, že lecitin může obsahovat zbytky rozpouštědel a chemikálií, což může škodit vašemu zdraví, pokud se nadměrně konzumuje. Přestože se lecitin běžně používá jako potravinová přísada, může také způsobit zažívací potíže a alergické reakce u lidí, kteří jsou na něj citliví. Kromě toho může nadměrné užívání lecitinu vést ke zvýšení hmotnosti těla, což může být problematické pro lidi, kteří chtějí zhubnout nebo udržovat svou hmotnost. Je důležité upozornit, že doporučené denní dávky lecitinu jsou 1-2 lžíce denně. Pokud užíváte doplňky stravy obsahující lecitin, je důležité dodržovat doporučené dávkování a konzultovat s lékařem, pokud máte nějaké zdravotní problémy, které by mohly být ovlivněny užíváním tohoto přípravku.

Časté otázky FAQ

Lecitin je složka, kterou najdeme v mnoha rostlinách i v živočišných podobách. Obsahuje fosfolipidy, mastné kyseliny a cholin, které jsou pro lidské tělo důležité.
Lecitin má mnoho výhod pro lidské zdraví, např. podporuje zdravý mozek, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá udržet zdravou funkci jater.
Ano, lecitin se často získává z rostlinných zdrojů, jako jsou sója nebo slunečnicová semínka, tudíž je vhodný pro vegany a vegetariány.
Lecitin pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a usnadňovat trávení, což může přispět k lepšímu metabolismu a tím i ke snížení váhy.
Lecitin by měl být skladován v suchu a temnu, při teplotách od 0 do 25°C.
Lecitin se často nachází v sójových boby, vaječných žloutcích a arašídech. Také ho najdeme v menším množství v některých druzích masa a mořských řas.
06.10.2023