Vše, co potřebujete vědět o skořici

Co je skořice?

Skořice je koření s výraznou vůní a chutí, které se suší z kůry stromu skořicovce. Je to oblíbená přísada do dezertů, ale také se používá v mnoha tradičních kuchyních. Skořice může pomoci snížit hladinu cukru v krvi a má pozitivní účinky na zažívání. V průmyslu se skořice často používá k aromatizaci potravin a nápojů. Je také používána v kosmetice kvůli svým antibakteriálním vlastnostem a schopnosti stimulovat krevní oběh. Pro mnoho lidí je skořice oblíbeným kořením, které dodává jídlu a nápojům sladkou a kořeněnou chuť. Může být snadno přidávána do pečení, kávy, čaje a dalších nápojů a jídel. Při konzumaci skořice se však doporučuje mít na paměti, že přílišné množství může mít negativní účinky na zdraví.

Původ skořice

Původ skořice je fascinujícím tématem. Pochází ze tří druhů stromů, zvaných skořicovníky, které jsou původem z oblasti jihovýchodní Asie a severovýchodní Austrálie. Tyto stromy jsou velké a majestátní, dorůstající až do výšky 15 metrů. Skořicovníky byly původně pěstovány pouze v Asii, ale brzy se rozšířily do dalších částí světa, jako jsou Afrika, Jižní a Střední Amerika a Karibik. Skořice byla prvně použita před více než 4000 lety v tradiční čínské medicíně. Později se skořice stala důležitou součástí obchodování a výroby koření. Dnes je skořice běžně používána v celém světě a je ceněna pro svůj sladký a aromatický chuť. Skořice se používá v mnoha kuchyních a vaří se z ní různé dezerty, čaje a nápoje. Skořice má také mnoho zdravotních výhod a byla prokázána její účinnost v boji s diabetesem, snižování hladiny cholesterolu v krvi a zlepšování trávení.

Využití v kuchyni a léčitelství

Skořice se často používá v kuchyni kvůli své výrazné chuti a aromatu. Může být použita v mnoha různých receptech, od sladkých dezertů až po slané pokrmy. Skořice může být také přidávána do nápojů jako je čaj nebo káva pro zvýšení chuti a posílení imunitního systému. Skořice má také řadu léčebných vlastností a byla používána v tradičním léčitelství po mnoho let. Pomáhá snížit hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivost na inzulín. Skořice také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zlepšuje zdraví srdce. Skořice je také účinná při léčbě zánětů a infekcí a může pomoci při trávicích problémech. Je důležité si však uvědomit, že příliš mnoho skořice může být škodlivé, zvláště pro těhotné ženy. Je proto důležité dodržovat doporučené dávkování a konzultovat s lékařem před použitím skořice jako léku.

Jak skladovat skořici

Skladování skořice hraje klíčovou roli v udržení její svěžesti a chuťových vlastností. Pro uchování svěžesti skořice je nejlepší skladovat ji na chladném a suchém místě, jako je například lednička nebo mrazák. Skořici můžete skladovat také v suchu a temnu, což můžete docílit například vložením do uzavíratelné skleněné nádoby. Důležité je také zabránit skořici kontaktu s vlhkostí, jelikož může způsobovat hnilobu nebo plíseň. Skořice by měla být skladována odděleně od ostatních koření a vonných látek, aby se zabránilo vzájemnému přenosu vůní. Pokud koupíte skořici v celých tyčinkách, můžete jí snadno upravit délku tak, aby se vešla do vybrané nádoby. Skladování skořice v mrazničce umožní prodloužit její trvanlivost až na několik let. Pokud však skořici často používáte, může být vhodnější ji skladovat v kuchyňské šuplíku či skříni. Kvalitní skořice by měla mít silnou a pronikavou vůni, a pokud má chuť stále intenzivní, lze ji bez obav použít i po uplynutí data spotřeby uvedeného na obalu.

Pozor na příliš mnoho skořice

Pozor na příliš mnoho skořice je důležitým tématem, které by měli při konzumaci skořice v potravinách zvážit všichni milovníci této lahodné vonné koření. Skořice může být v malých množstvích zdravá, ale když ji přijímáme v nadměrných dávkách, může mít negativní vliv na naše zdraví. V některých případech může být skořice toxická a může způsobit potíže s trávením, nevolnost a zvracení. Při přípravě pokrmů je důležité používat množství skořice, které přesně odpovídá receptu. Pokud se rozhodnete přidat více skořice, měli byste zvážit, jaké jsou nebezpečí a potíže, které s tím mohou souviset. Skořice obsahuje látky, jako je kumarin, které mohou způsobit poškození jater, když se konzumuje v nadměrných množstvích. Je také důležité být opatrný při užívání doplňků stravy obsahujících skořici. Špatně dávkované doplňky stravy mohou vést k nežádoucím účinkům, jako je například zrychlený srdeční tep, zvýšený krevní tlak a podráždění dýchacích cest. Při užívání těchto doplňků je důležité dodržovat doporučenou dávku a konzultovat s lékařem.

Alternativy ke skořici

Alternativy ke skořici jsou skvělou volbou pro ty, kdo se chtějí vyhnout případným negativním účinkům skořice. Mezi tyto alternativy patří například kardamom, hřebíček, muškátový oříšek a zázvor. Kardamom je vynikajícím zdrojem minerálů, jako jsou vápník, železo a draslík, a pomáhá při trávení, nadýmání a pálení žáhy. Hřebíček zase pomáhá při bolestech zubů a má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Muškátový oříšek obsahuje antioxidanty a má protizánětlivé účinky. Pomáhá také při bolestech hlavy a uklidňuje nervový systém. Zázvor je známý pro svoje protizánětlivé účinky a může pomoci při artritidě a bolestech hlavy. Také podporuje trávení a zlepšuje cirkulaci krve. Je důležité si uvědomit, že každá z těchto alternativ má své vlastní výhody a účinky, a proto by měly být používány s rozumem a v mírném množství. I když jsou tyto alternativy ke skořici považovány za bezpečné, je vždy dobré konzultovat použití těchto bylin s lékařem.

Časté otázky FAQ

Skořice je koření pocházející z vnitřní kůry stromů rodu Cinnamomum. Používá se často v pečení a vaření, k přípravě nápojů a jako přísada do kosmetických výrobků.
Ano, zkoumání prokázala, že skořice může pomoci snížit hladinu cukru v krvi tím, že pomáhá buňkám zpracovávat glukózu efektivněji.
Studie naznačují, že pravidelná konzumace skořice může být užitečná pro lidi s diabetem typu 2, kteří potřebují pomoc s kontrolou hladiny cukru v krvi.
Skořice obsahuje sloučeniny s protizánětlivými a antimikrobiálními vlastnostmi, díky nimž může být skořice účinná při boji proti zánětlivým onemocněním a infekcím.
Skořice může pomoci podpořit trávení a snížit nadýmání díky svým protizánětlivým a antispasmodickým vlastnostem.
Skořice může pomoci snižovat riziko srdečních chorob tím, že pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku a zlepšuje citlivost na inzulín.
Studie naznačují, že skořice může zlepšit kognitivní funkce, jako je paměť, pozornost a schopnost učit se, a může také chránit před neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova choroba.
23.08.2023